İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 192. Kuruluş Yıl Dönümü ve 14 Mart Tıp Bayramı 100. Yıl Kutlaması

14 Mart Tıp Bayramı: Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 192. Kuruluş Yıl Dönümü ve 14 Mart Tıp Bayramı 100. Yıl Kutlaması; Fakültemiz 192. Kuruluş Yıl Dönümü ve 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları, 14.03.2019 tarihinde ve Prof. Dr. Aziz SANCAR Amfisinde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama programının açılış konuşmaları Dekanımız Prof. Dr. Bahaüddin ÇOLAKOĞLU, Başhekimimiz Prof. Dr. Ümmihan İŞOĞLU, Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Ayşin KALE tarafından yapıldı. Fakülte Sekreterimiz Ekrem AYDIN, Değerli Öğretim Üyelerimiz, öğrencilerimiz ve personellerimizin katılımıyla gerçekleştirilen program, Prof. Dr. Memduh Dursun başkanlığında Fakültemiz öğrencileri tarafından gerçekleştirilen şiir dinletisinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ve 14 Mart Tıp Bayramı’na özel öğrenci kulüp etkinliklerinin gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Ayşin KALE, “Mezunu ve mensubu olmaktan onur duyduğum İstanbul Tıp Fakültesi’nin kuruluşunun 192. yıl dönümünü ve kuruluşumuzdan ilham alarak kutlanmaya başlayan 100. Tıp Bayramımızı kutlama töreninde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tam 100 yıl önce tarihe yön verecek donanımdaki öğrencilerle yola çıkan İstanbul Tıp Fakültesi, bugün de geleceği yönetecek olan öğrencileri donanımlı bir şekilde yetiştirmeye devam etmektedir” ifadelerine yer verdiği konuşmasını İÜ İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinin 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle çektikleri videoyu paylaşarak tamamladı.

Başhekimimiz Prof. Dr. Ümmihan İŞOĞLU, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin sadece tıp eğitimi almış bireyler olmaktan öte toplumun aydınlanması ve kalkınmasında öncü olduğunu söyleyen Başhekimimiz Prof. Dr. Ümmühan İŞOĞLU “Tarih boyu, yaşadığımız topraklar üzerinde hekim hiçbir zaman sadece tıp eğitimi alan kişi anlamına gelmedi. Hekim demek; çoklu disiplinlerde farklı eğitimlere ve bilgilere sahip olan insan demektir. Çünkü hekim, bu bilgilerle donanıp hizmet vermeye başladığında Anadolu topraklarında sadece şifa dağıtmakla kalmıyor aynı zamanda toplumun gereksinim duyduğu noktalarda topluma önderlik ediyor, aydınlanmasını sağlıyor. Bunun en önemli örneklerinden birini Çanakkale Savaşı’nda görüyoruz. Mezunlarımız, öğrencilerimiz, canları pahasına kendilerinden beklenildiği şekilde o büyük savaşta, cephede ön saflarda yer almaktan kaçınmamışlardır. Yine 14 Mart 1827 tarihinde İstanbul’da işgal kuvvetlerine karşı milli mücadele ateşini yakan İstanbul Tıp Fakülteli Hikmet Boran’ı anmadan geçemeyeceğim. Şimdi, siz yeni nesil İstanbul Tıp Fakülteliler; bugün Dekan Hocamızın önderliğinde toplumsal bir girişime farkındalık yaratmaya, bir anlamda aydınlanmaya öncülük edeceksiniz. Demek ki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin genleri hepimizde var, var olmaya da devam edecek” şeklinde konuştu.


Prof. Dr. İŞOĞLU konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “İstanbul Tıp Fakültesi dediğimizde, yılda yaklaşık 1,5 milyon insana şifa dağıtan, son derece yüksek riski olan ameliyatların bile başarı ile gerçekleştirildiği bir kurumdan, yurdumuzun hemen her köşesinden komplike vakaların akın akın geldiği ve artık halk arasında ‘Bir Çapa da görsün’, ‘Çapa’ya gittin mi?’ şeklinde markalaşan bir değerden, bahsediyoruz. Ülkemizin ilk modern tıbbiyesi olan İstanbul Tıp Fakültesi ailesinin mensubu olmaktan ve İstanbul Tıp Fakültesi hastanesinin 2. kadın Başhekimi olmaktan duyduğum onur ve gururu ifade ettikten sonra fakültemizin 192. doğum günü olan 14 Mart Tıp Bayramı’nın tüm hekimlere, tüm sağlık çalışanlarına, tüm sağlıklı çalışmaya ve yaşamaya çalışanlara ve şifa arayanlara kutlu olmasını diliyorum.” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi’nin köklü tarihi hakkında bilgiler paylaşan Dekanımız Prof. Dr. Bahaüddin ÇOLAKOĞLU ise, “Bizim tıp tarihimiz çok eskilere dayanıyor. 1470 senesinde, Fatih Sultan Mehmet zamanındaki medreselerin kurulmasıyla oradaki şifahanede tıp eğitimi başlıyor. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Süleymaniye Şifahanesi olarak eğitim daha üst noktalara geliyor. Osmanlı Devleti’nin gerilemeye başladığı dönemlerde Avrupa’da ilim, irfan, tıp ilerleyince Avrupa örnek alınarak batılılaşma çabaları başlıyor. İlk modern tıp fakültesi kurulması da bu dönemde Mustafa Behçet Efendi’nin 2. Mahmut’a sunduğu bir kararname ile gerçekleşiyor. 2. Mahmut’un emriyle 14 Mart 1827 yılında Tıphane-i Amire isminde modern manada ilk tıp fakültemiz kuruluyor. Tabi o zaman harp çok, sakatlıklar ve yaralanmalar çok. Yani, ordunun hekime ihtiyacı var. Cerrah ihtiyacı daha da fazla. Tıphane-i Amire 4 yıllık bir fakülte ve bu fakülteden cerrah yetiştirmek vakit alıyor. Hızlı cerrah yetiştirmek için Cerrahhane-i Mamure isminde bir fakülte daha açıyorlar. 1838 yılında ise Tıphane-i Amire ile Cerrahhane-i Mamure birleştirilip Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adını alıyor. Bu isimle uzun yıllar hekim ve cerrah yetiştiriyor” ifadelerini kullandı.


Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nuran YILDIRIM “Tıp Bayramı ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’den Bugüne” ve Doç. Dr. Hakan Ertin “Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Üzerinde Güncel Tartışmaya Yaklaşım” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

FOTOĞRAFLAR